· Bacillus cereus ·
Morfologie
· Gram pozitivní, sporulující, pohyblivá, silná, neopouzdřená, rovná tyčka 2-5 mm x 1,2 mm; tvoří vlákna.
· Roste na běžných kultivačních médiích, na krevním agaru vyrůstá ve velkých, drsných koloniích s nepravidelnými okraji, obklopených zónou ß-hemolýzy.
Fyziologie
· Většina členů tohoto rodu jsou saprofytické mikroorganismy, vyskytující se převážně v půdě, ve vodě, ve vzduchu a na rostlinách. Některé jsou patogeny hmyzu. B.cereus produkuje penicilinázu, která inaktivuje ß-laktamová antibiotika.
· Diagnosticky je důležitá koncentrace větší než 105 baktérií v gramu potravy.
Patogenita
· B.cereus produkuje:
· Může způsobovat otravu z potravin; onemocnění vzniká po požití kontaminovaných potravin enterotoxigenním kmenem a z kontaminovaných kosmetických přípravků, či očních kapek.
· Vyskytuje se ve dvou klinických formách :
· B.cereus tvoří několik enterotoxinů. Ojediněle může způsobovat onemocnění u imunokompromitovaných pacientů (meningitis, endokarditis, endophtalmitis, konjunktivitis nebo akutní gastroenteritis).Je též původcem oportunních infekcí.
Onemocnění
Terapie